Het Nieuwsblad

Zij gingen hun huis in een uithoek van Vlaanderen maar even huren, tussen het reizen door. Zestien jaar en drie kinderen later wonen Victor en Liza er nog steeds. Hun interieur is licht en minimalistisch. “Mooi met minder, dat vat het samen.”

Niemand kan zo goed schoonheid zien in dingen die anderen troep vinden

Geen hond die zo perfect past in een interieur als Whisky, de puppy van het gezin Van der Stouwe in Moelingen (Voeren). Zijn tint matcht mooi met de oude tegelvloer in de leefkamer. Het interieur bestaat uit veel bruine, witte en beige tonen. “We houden het met opzet rustig”, zegt Liza. “Dat moet ook wel met zo’n drukke vloer. Die we trouwens prachtig vinden.”

 

Moois letterlijk vanonder het stof halen − zoals ze deed met hun tegelvloer − is een talent van Liza. “Niemand kan zo goed schoonheid zien in dingen die anderen troep vinden”, zegt Victor. “Ooit heeft ze zelfs eens een grote verroeste spijker van de grond geraapt en een plekje gegeven in ons interieur.”

 

De nagel is er ondertussen niet meer, maar het verhaal illustreert wel hoe het interieur van het gezin organisch groeit. “We veranderen geregeld iets. En ik vind het leuk dat veel spullen mooie herinneringen oproepen”, zegt Liza. Dat is ook een van Liza’s interieurtips: blijf dicht bij jezelf. “Laat je niet leiden door trends, maar kies dingen die jij mooi vindt. Zo creëer je vanzelf een eigen stijl en een interieur dat niet trendgevoelig is. En dat je dus ook niet om de haverklap moet vernieuwen.”

Iets niet bezitten, is ook een vorm van vrijheid

Victor en Liza huren hun huis. “Veel mensen vinden dat raar”, zegt Liza. “Maar waarom wachten tot we genoeg geld gespaard hebben om een plek als deze te kopen? Terwijl we er op deze manier nu al van kunnen genieten.”

 

“Iets niet bezitten, is ook een vorm van vrijheid”, zegt Victor. “Het past bij wie we zijn.”

 

 

Lees het volledige online-artikel op de website van Het Nieuwsblad.

 

Bron: Het Nieuwsblad 11-2022 | Tekst Hanna Van Thienen | Fotografie Geert Van de Velde

Category:
Date: